PubMed (Medline) inneholder ikke hele innholdet i en artikkel. Dette betyr at søkingen vår må sikte inn på to mål: Fritekst- og emneords (MeSH)-termer. MeSH-søking er beskrevet i en egen side.
Fritekstord eller termer er ord og uttrykk som en artikkelforfatter har brukt i tittel, sammedrag eller forfatteremneord i artikkelen sin. Det er disse du må forsøke å identifisere når du skal søke etter artikler i PubMed. I tillegg må du forsøke å finne alle relevante synonymer som andre forfattere kan ha brukt for samme søkeord/uttrykk slik at du forsøke å dekke temaet så fullstendig som mulig.
I forbindelse med fritekstsøking er det viktig å ta i bruk frasesøk, trunkering og nærhetsoperatorer for å gjøre søket best mulig.
For et best mulig resultat av et strukturert søk, anbefales det at du kombinerer både fritekstsøk og emnesøk (MeSH).
PS! Hvis du legger inn fritekst-termer uten å bruke frasesøk og/eller trunkering, vil PubMed forsøke å tolke søket ditt og forbedre dette (bl.a. ved å fosøke å finne og søke på MeSH-ord som er knyttet til søketermen du har benyttet). Du kan sjekke hvordan PubMed har tolket ditt søk ved å gå til søkehistorikken i avansert søk og velge "Details".
I eksemplet under er det søkt på følgende måte: common cold AND vitamin C
I utangspunktet virker det positivt ved at PubMed har funnet og søkt på de to MeSH-termene "Common Cold" og "Ascorbic Acid" for deg, men samtidig er det søkt på common AND cold og ascorbic AND acid, og denne delen av søket vil øke antallet treff og redusere presisjonen i søket (flere irrelevante treff). Det er derfor bedre at du tar over kontrollen på søket ved å følge de råd og funksjoner som presenteres i denne guiden.